
Mivel mi magunk is foglalkozunk homoktövis termeléssel, pontosan tudjuk, milyen problémákkal néznek szembe a termelők.
A homoktövissel termelésével foglalkozók legnagyobb gondja az a macera, amivel a feldolgozás jár, ugyanis ehhez folyamatosan szaladgálni kell a megfelelő üzemek után, szállítgatva a homoktövist. Ráadásul az üzemek is vonakodva vállalják a feladatokat:
- A fagyasztóházak nem szívesen vállalják a homoktövist, mert sok helyet foglal, sok kosszal jár, viszonylag kis mennyiségekről van szó, így adott esetben több termelőnek meg is kell várnia egymást.
- Ezután a nagyobb velőzőket is be kell várni, emiatt sokszor tovább vannak a bogyók a fagyasztóban, mint indokolt lenne – ez nyilván pluszköltséggel jár. Az átszállításról nem is beszélve.
- Ha a velőzés megvan, jöhet a szárító üzem, amik vagy tele vannak, mire végre eljutnának idáig a homoktövis termelők, vagy már leálltak.
Idő, idő, idő, és ablakon kidobott pénz. És ez még mindig nem a folyamat vége. Folyamatos versenyfutás az idővel, macera a szállítással, egyezkedés az üzemekkel.
Ennek kikerülésében tudunk mi segíteni.
Hogyan? Úgy, hogy nem vagyunk nagyok, ezért nem feltétlenül az az érdekünk, hogy csak hatalmas mennyiségű terméssel érkezzenek hozzánk a termelők, így a homoktövist is akár azonnal tudjuk vállalni. Sőt, a szaladgálást is megspóroljuk.
Nálunk ugyanis minden elérhető egy helyen, ami a homoktövis:
- Fagyasztóház
- Velőző
- Töltő
- Cimkéző
- Szárító (maghoz, héjhoz és a levélhez)
- Magolaj prés
Miért mi? Mert aki hozzánk fordul, annak nem kell:
- a fagyasztókba tárolni hónapokig a bogyót, míg van, aki elvállalja, hisz a gépsor helyben van.
- a levelekkel, magokkal, héjjal rohangálni szárítót keresve, mert az is rendelkezésre áll.
- a mag hidegen sajtolásának megoldásán gondolkodni, mert itt van a telepen Végül a velőt hordóba vagy üvegbe is töltetheti, ahogy éppen akarja – mindkettőre adott a lehetőség.
Minden egy helyen, ami a homoktövis feldolgozásához kell. Szaladgálás, ide-oda szállítás, plusz körök nélkül.


