Vissza nem térítendő támogatás fűszerpaprika-termelőknek!

Fűszerpaprika őrlemény, piros paprika, homoktövis, bio dio, magolaj

Aki fűszerpaprika-termeléssel foglalkozik, az tudja, hogy ez a terület nagyon költséges lehet, de ezzel együtt mindig ott van valamennyi kockázat is, hogy esetleg nem úgy alakulnak a számok, ahogy azt várnánk, és sokat veszíthetünk egy-egy szezonban.

Éppen ezért érdemes figyelni az elérhető támogatásokat, ugyanis előfordul, hogy állami támogatással igyekeznek könnyíteni a termelők dolgát. Idén például fémzárolt vetőmag vásárlásával nyújt segítséget az állam, aminek keretein belül csekély összegű, de vissza nem térítendő támogatást nyújt a fűszerpaprika-termelőknek.

A támogatás minőségi fűszerpaprika termelése céljából vásárolt fémzárolt vetőmag költségeinek kompenzálására érhető el. Az erre a célra készített, rendszeresített nyomtatványt augusztus 5-ig lehet benyújtani a magyar államkincstárhoz, az előírt mellékletek csatolásával.

Nagyvonalakban leírjuk, kik jogosultak, és mikre van szükség a dokumentum benyújtásához.

Kinek szól a támogatás?

A támogatást az tudja igénybe venni, aki 2018. október 20. és 2019. április 30. között vásárolt termelőtől, vagy termelői csoporttól fémzárolt vetőmagot, és ezt teljes egészében saját maga használta fel a saját földterületein, fűszerpaprika termesztése céljából.

A támogatás felvételének további feltételei, hogy a fűszerpaprika-termelő, aki igényli, ne álljon felszámolási, végelszámolási eljárás, csődeljárás alatt, és megfeleljen a rendezett munkaügyi kapcsolatok feltétel követelményeinek. Eleget kell tennie továbbá a Támogatási törvény szerinti nyilvántartásba vételi kötelezettségének, legkésőbb akkor kérelmezve a nyilvántartásba vételt, amikor beadja az igénylést a támogatásra.

Fontos információ, hogy a támogatás összege nem fedezi teljes egészében a fémzárolt vetőmagok költségét, a célja nem is ez. Egy kis könnyebbséget szeretne adni a fűszerpaprika-termelőknek, némi kompenzációt a vásárlás után.

Milyen dokumentumokra van szükség?

A támogatás igénybevételéhez csatolni kell saját nevére kiállított számlával rendelkező fűszerpaprika-termelők esetében a fémzárolt vetőmag vásárlásáról a számlát, illetve a címke, vagy a minősítést igazoló bizonyítványok másolatát.

Amennyiben termeltető vagy termelői csoport nevére kiállított számlával rendelkezik a termelő, ugyanúgy csatolnia kell a számla másolatát, illetve a címke vagy a minősítést igazoló bizonyítvány másolatát. Szükség van továbbá a termeltetővel vagy termelői csoporttal kötött szerződés másolatára, valamint a termeltető vagy termelői csoport által, fűszerpaprika-termelők részére átadott fémzárolt vetőmag mennyiségét és nettó árát, illetve a származás megjelölését tartalmazó, a termeltető vagy termelői csoport által kiállított dokumentumot.

A támogatással kapcsolatos további részletek az alábbi linken érhetők el: https://www.mvh.allamkincstar.gov.hu/tamogatasok-listazo/-/tamogatas/17-2019-iv-24-szamu-kincstar-kozlemeny